Hakkımızda
Merzifon Organize Sanayi Bölgesi 1987 yılında Amasya İl Özel İdaresi (% 44), Merzifon Belediyesi (% 40), Merzifon Ticaret ve Sanayi Odası (% 10), Merzifon Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifi (% 6) iştiraki ile kurulmuştur. 1991 yılı DPT yatırım programında yer alıp, bölge iç yolları, kanalizasyon ve yağmursuyu şebekesi, yol drenajları, içme suyu şebekesi, deşarj hattı AG_OG elektrik şebekesi ve enerji nakil hattı işlerini kapsayan Alt Yapı İnşaatları 1995 yılında ihale edilerek yapımına başlanmıştır. 2000 yılında çıkarılan 4562 sayılı Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu gereği Kuruluş Protokolümüz Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca onaylanıp, tüzel kişiliğimiz iktisap ettirilmiştir. 2002 yılında Altyapı inşaatlarımız tamamlanarak işletmeye geçilmiştir.
Bölgemizin mevcut alanı 112 Ha. olup, bölgenin kuzeyinde Sanayi Ticaret Bakanlığınca yer seçimi onaylanmış, 1/1000 ölçekli uygulama imar planları bulunan, kamulaştırma ve altyapı inşaatları yapılacak yaklaşık 45 Ha. OSB genişleme alanı ile bölgenin güneyinde yaklaşık 185 Ha. Alan 1/100 ölçekli İl Çevre Düzeni Planlarına OSB tevzi alanı olarak lekelenmiştir.
Bölgemizde 51 adet sanayi parseli bulunmaktadır. Bunlardan 42 adedinde üretime geçilmiş, 5 adedi inşaat, 2 parselde kamulaştırma yapılamamış ve 2 adet proje halinde, olmak üzere toplam 49 adet parsel yatırımcılara tahsis edilmiştir. Organize Sanayi Bölgemizde yaklaşık 3500 kişi çalışmaktadır. Sadece Merzifon değil, civar il ve ilçelerde yaşayan kişiler de, bölgemizde istihdam edilmektedir.
Bölgemiz, kalkınmada öncelikli yörede ve coğrafi konumu itibariyle Karadeniz Bölgesi ve Doğu Anadolu Bölgesinin, Ankara-İstanbul yol güzergahı üzerinde bulunmaktadır. Karayolu taşımacılığında ana kavşak üzerinde olması, denizyolu taşımacılığında Samsun limanına 110 Km, demiryoluna 25 Km ve Merzifon Havaalanına 5 km mesafede yer alması nedeni ile Karadeniz’in gözde ticaret ve sanayi merkezi konumundadır.
Yatırım Avantajları
Ulaşım
Karadeniz Bölgesi ve Doğu Anadolu Bölgesinin, Ankara-İstanbul yol güzergahı üzerinde karayolu taşımacılığında ana kavşak üzerinde olması, denizyolu taşımacılığında Samsun limanına 110 Km, demiryoluna 25 Km ve Merzifon Havaalanına 5 km mesafede yer alması nedeni ile Karadeniz’in gözde ticaret ve sanayi merkezi konumundadır.
Sanayi Altyapısı
Bölgenin alt yapı durumu:
Bölge iç yolları, Kanalizasyon ve Yağmursuyu şebekesi, Yol drenajları, İçme suyu şebekesi, Deşarj hattı Altyapı inşaatları Bölge iç yolları beton asfalt kaplama inşaatları 2002 yılı itibariyle % 100 seviyesinde tamamlanarak hizmete sunulmuştur.
Bölgenin elektrik hizmetleri:
Bölgemizin Trafo Merkezine bağlı müstakil enerji nakil hattına sahip olup EPDK’dan Elektrik Dağıtım Lisansını alarak katılımcılarına elektrik dağıtımına başlamış olup, elektrik tedariki özel sektörden yapılarak, katılımcılarına en ucuz fiyatla elektrik dağıtımı yapmaktadır.
Bölgenin atıksu arıtma tesisi durumu:
Bölgemizde 400 m3/gün kapasiteli atıksu arıtma tesisi bulunmaktadır. Bölgemizde faaliyet gösteren işletmelerin, evsel nitelikte atıksularının olması, kimyasal atıksuları olan birkaç firmanın ön arıtma yapması, bölgemizden çıkan tüm atıksuların, bahçe sulamayan uygun kalitede su olarak, doğaya verilmesini sağlamaktadır.
Bölgenin doğalgaz altyapı durumu:
Bölgemizin doğalgaz dağıtımı için, TAMDAŞ A.Ş. İle sözleşme yapılmıştır. Bölge içersindeki doğalgaz ana hatları yapılmış olup, firmalar doğal gazı kullanmakta ve talep eden her firmaya bağlantı yapılabilecek konumdadır.
Teşvikler Yönünden
Bölgemizde, Yatırımlarda Devlet Yardımları Kanunu’na göre , Merzifon ilçemiz 4. bölgede yer almaktadır. yine aynı kanunda OSB’lerde yapılacak yatırımların bir alt bölge yatırımları gibi değerlendirileceği belirtilmektedir. Merzifon OSB’de yapılacak yatırımlar, 5. bölgede yapılacak yatırımlar gibi değerlendirilmektedir.
Bu kapsamdan Bölgemizde yatırım yapacak yatırımcılar, aşağıdaki teşviklerden faydalanabilecektir;
- Yatırıma Katkı Oranı: %40
- Vergi İndirim Oranı: %89
- Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği: 7 Yıl (sabit yatırımın %35’i kadar)
- Faiz Desteği: TL cinsi kredi için 5 puan, döviz cinsi kredi için 2 puan (azami destek tutarı 700.000 TL)
- KDV İstisnası (sıfır makine alımlarında)
- Gümrük Vergisi İstisnası
- Arsa Tahsislerinde %90 bedelsiz
Kalifiye Eleman Temini Yönünden
Bölgemizde bulunan Eğitim Kurumları, Kamu Kurumları ve STK’lar, düzenli olarak T.C. ve AB destekli, mesleki eğitim programları gerçekleştirmektedir. Mevcut ve yeni gelecek yatırımcılardan gelen taleplere göre, kurumların tüm kaynakları kullandırılarak, eğitim faaliyetleri gerçekleştirilmekte ve kalifiye eleman temini, yatırımcı için en büyük sorun olmak yerine, bölgemizi cazibe merkezi haline getiren bir fırsat olmaktadır.
İlçemizde bulunan Amasya Üniversitesi Merzifon MYO’da, Tekstil ve Giyim, Makine ve Metal Teknolojileri, Elektronik ve Otomatson (Mekatronik) ve Büro Yönetimi ve Sekreterlik gibi bölümler bulunmaktadır.
Yerel İdarelerin Desteği
İlimize yatırım yapmak isteyen yerli ve yabancı tüm yatırımcılarımıza Kaymakamlığımız, Belediye Başkanlığımız, Ticaret ve Sanayi Odalarımız ile Merzifonlular ellerinden gelen her türlü yardımı yapmakta, il dışından gelen yatırımcılarımız misafir anlayışıyla karşılanarak hiçbir sorunla karşılaşmamaları hususunda gereken destek verilmektedir.