Başkanın Kaleminden,
Bilecik 1.Organize Sanayi Bölgemiz 15.06.1976 tarihinde 7/12207 sayılı kararname ile kurulmuştur. Bu kararnameye dayanılarak İl Özel İdaresinin ve Bilecik Belediyesinin katılımları ile Organize Sanayi Bölgesi kurmak için şehir merkezine 4 km’lik mesafede 1.500.000 m² arazi kamulaştırılmıştır. Gerekli olan yeşil alanlar, yollar, sosyal tesisler için yerler ayrıldıktan sonra kalan 1.100.000 m²’lik alanda 5.000 m² ile 100.000 m²’lik değişik alanlarda 43 adet sanayi parseli üretilerek 42 sanayiciye tahsis edilmiştir. 1996 Yılı itibari ile %100’lük doluluk oranına ulaşmıştır. Arsa alımında kullanılmak üzere kamudan alınan ve 2004 yılına kadar ödenmesi gereken kredi borçlarını defaten ve nakden 1996 yılında ödeyerek özerkliğini elde etmiştir. Bu nedenle Türkiye’nin il özerk karma OSB’si olmuştur. Bilecik 1. Organize Sanayi Bölgesi Bölgede yer alan sanayicilerin katılımı ile Genel Kurul Toplantılarında seçim ile oluşturulan Yönetim Kurulu tarafından yönetilmekte olup, Sanayici tarafından yönetilmenin ve sorunların birebir içerisinde olan Sanayicinin ortak çözüm önerisinin de büyük avantajını yaşadığımızı dile getirebilirim.
Bilecik 1. Organize Sanayi Bölgemizin tüm içme suyu atık su hatları 2009 yılı içerisinde yenilenmiştir. 2009 yılı içinde yapımı tamamlanmış olan yeni şebekeden Bölge içindeki firmaların kullanım suyu, Bölge içi sulama hizmeti ve firmaların imalattın da kullanılması için suyun dağıtımı da bu yeni şebekeden sağlanmaktadır.Merkezi atık su arıtma tesisi yapımı tamamlanmış olup, şu an Bölgemiz firmalarının hizmet kaleminde yer alıyor. Tesisin çevre izni ve enerji geri ödeme belgesi bulunmaktadır. Maksimum 5.500 m³/gün kapasite ile çalışmasını sürdürüyor.
Bilecik 1. Organize Sanayi Bölgesi toplam alanı 1.100.000 m² olup, (110 ha) Tahsisi yapılan parsel sayısı 43’dür. Bölge içerisindeki 42 adet firmanın ağırlıklı üretim konuları mermer, taş ve seramik sektörüdür, diyebilirim. Mermer, taş ve seramik sektörü haricinde, iştigal konuları orman sanayi, suni deri suni kösele imalatı, gıda hazır yemek üretimi, kimya sanayi, demir dışı metallerin eritilmesi sektörlerini de içinde barındırarak karma OSB özelliği taşıyor. Bilecik 1. Organize Sanayi Bölgesinde Ekim/2016 dönemi itibari ile istihdam edilen işçi sayısı yaklaşık olarak 2.370 civarındadır. Bölgemiz tam kapasite ile çalıştığında yaklaşık 3.500 kişi istihdam edecektir. I.Organize Sanayi Bölgemizde yer alan sanayicilerimiz bölge içi yapılan tüm masrafları kredi faizleri dahil kendileri ödeyerek şuanki konumuna fayda sağlıyor gerçeğini yansıtmaktadır. Bölgedeki sanayicilerimize tahsisi yapılan arsaların maliyetleri ise; bölge için yapılan her türlü masraf ve yatırımların bedelleri ile kullanılan kredi ve faizleri de hesaplanarak bulunmuştur. Bulunan bu değer TL/M2 olarak sanayicilerden yani bizlerden tahsis edilmiştir. Ayrıca altyapı tesislerinin bakımı ve onarımı için 16 kişilik bakım ekibi 24 saat Bölgemiz firmalarına hizmet vermektedir.
Bölgemiz içerisinde ihracat ve ithalatı olan firmaların sektörel ağırlığı mermer ve seramik üzerine olup, lastik, gıda ve metal alanlarında da ihracat hacmi bulunmaktadır. 2015 yılında Bilecik 1. Organize Sanayi Bölgesindeki firmaların ihracat rakamı 87.929.030,15-TL’dir.
Türkiye’de Organize Sanayi Bölgemizin yerinden bahsedecek olursak eğer, Türkiye genelinde sanayi de son 10 yılda, oldukça yeni yatırım araçlarının da doğması sebebiyle gelişen ve değişen bir yapı hakim. Özellikle nano teknoloji denilen yeni teknoloji yatırımları sayesinde büyük devasa makinelerin yerini daha küçük makineler aldı. Bilgisayar ve bilişim sektöründeki gelişmeler sayesinde de bölge fabrikalarında üretim potansiyelinde çok farklı noktalara gelindi. Bir sanayici olarak geçmişten bugüne bir değerlendirme yapıldığında Bilecik ili, sanayi açısından gelişmekte olan bir ilimiz İstanbul, Bursa, Eskişehir gibi büyük illere ve sanayiye yakın olması sayesinde tüm yatırımcılara köprü vazifesi görüyor.
Yatırımcılar, yatırım araçlarını ve Pazar paylarını artırmak için Bilecik’i tercih ediyorlar Hammadde kaynaklarına yakınlığı sayesinde Türkiye ve Bilecik’te yepyeni yatırımlar doğup, gelişebilecektir. Tüm bunlara ek olarak kıt kaynakların ekonomide nasıl ve ne düzeyde kullanılması gerektiği de en önemli konulardan biri. İnsanların ihtiyaçları her geçen gün artıyor. Artan bu talepleri de Sanayi Bölgesi mevcut kıt kaynaklarla karşılamaya çalışıyor. Gıda maddelerinden tutun, insanın yaşamını sürdürebilmesi için her türlü kaynak, kıt kaynaklar adı altında yer alıyor.