TAKİBE AL FAVORİLERE EKLE
859 ZİYARETÇİ
  • YETKİLİ KİŞİ: Belirtilmemiş
  • ADRES: Tavşanlı mahallesi Camandıra Mevkii No:7/1 16700 Karacabey/ Bursa
  • TELEFON: +90 224 676 15 64
  • SOSYAL MEDYA:
SERVİS YERLERİ TÜRKİYE

FİRMA HAKKINDA

1967 Mustafa Kemalpaşa, Bursa’da kurulmuş olup halen Mustafa Kemalpaşa-Bursa Karacabey-Bursa ve Torbalı İzmir tesislerinde salça, ketçap, mayonez, domates ürünleri, sebze konservesi faaliyetlerini sürdürmektedir. 1989 yılında doğranmış domates üretim teknolojisini Türkiye’ye getirmiş aynı hatta kutulu doğranmış domates ve soyulmuş tüm domates üretilmeye başlanmıştır.1997-98 yılında en son teknoloji kullanılarak Kavanoz, Ketçap ve Mayonez dolum hatları kurulmuştur. 2003 yılında ise Amerika ‘da sayılı işletmelerde, Avrupa’da ise sadece Türkiye’de TAT’ ta bulunan, Aseptik Doğranmış domatesin hava alma riskini milyarda bire indiren kaynaklı kapak teknolojisi Magnum doğranmış domates hattı devreye alınmıştır. İşletmelerimiz, Türk Standartları Enstitüsü tarafından verilen TS EN ISO 9001:2008 Kalite Belgesine sahiptir.

 

Tat İşletmeleri

 

TAT domates ürünleri, tüketiciler tarafından rengi, kokusu ve tadı ile “mükemmel” olarak tanımlanıyor. Bu da TAT’ın tarladan başlayıp, raflara hatta mutfaklara kadar devam eden sürecindeki kalite anlayışından kaynaklanıyor. TAT, hem Türkiye’de hem de dünya pazarında geniş kitlelere erişen bir üretici olarak asla kaliteden ödün vermiyor. Tat Gıda Sanayi A.Ş. Mustafakemalpaşa fabrikası 1996 yılında HACCP sistemini kurmuş, yine aynı yıl ISO 9001 KYS belgesi almıştır. Bu sistemler halen yürütülmekte, periyodik olarak iç denetimler ile birlikte second ve third party denetimler ile de doğrulanmakta ve güncellenmektedir. Bu sistemlerin bir gereği olarak, şirketimizde, üretim prosedürleri, proses akım şemaları, proses detayları, kalite planları, son ürün spesifikasyonları, hammadde ve yardımcı malzeme spesifikasyonları, bakım planları ve ekipman kalibrasyonları ile birlikte, HACCP planları, doğrulama faaliyetleri, GMP uygulamaları, geri çağırma ve izlenebilirlik sistemleri dökümante edilmiştir. Bu faaliyetlere ait sorumluluklar da yine dökümante edilmiş görev tanımlarında belirtilmiştir. Şirketimizde tüm ürünlerin üretiminde aynı yaklaşım izlenmekte, ilave olarak müşteri gereksinimleri de dikkate alınmaktadır.

 

1. Salça :
Tarladan hasadı yapılan domatesler, römork veya kamyonlarla işletmeye getirilir. İşletmeye girişte, Giriş Kalite Kontrol İstasyonunda kontrolleri yapılır. Uygun kalitede olan domateslerin kabulü yapılır ve stoklama alanında römork ve kamyonlar beklemeye alınır. Sırası gelen römork ve kamyonlar, domates indirme havuzlarına çekilerek, su yardımıyla indirilir. Buradan işletmeye beslenen domatesler ayıklama ve yıkama işlemlerinden geçirilerek, parçalama işlemine tabi tutulur. Daha sonra enzim inaktivasyonu için parçalanmış olan domateslere ön ısıtma işlemi uygulanır. Burada uygulanan sıcaklık 60 – 95 ° C arasındadır. Ön ısıtmada uygulanan sıcaklık yükseldikçe elde edilecek salçanın akıcılığı azalır, bu salçalar HB salça olarak tanımlanır ve daha çok Ketçap üretiminde kullanılır. Ön ısıtma sıcaklığı azaldıkça, elde edilecek salçanın akıcılığı artar, bu salçalar da CB salça olarak tanımlanır ve bu salçalar daha çok sos – domates suyu üretimi, mutfak kullanımı için uygundur. HB olarak üretilen salçalarda uygulanan ön ısıtıcı sıcaklığı 75 – 95 ° C ve CB olarak üretilen salçalarda uygulanan ön ısıtıcı sıcaklığı da 60 – 75 ° C arasındadır.

 

Ön ısıtma işlemi tamamlanan parçalanmış domatesler daha sonra eleklerden geçirilerek kabuk ve çekirdekleri uzaklaştırılıp, domates suyu elde edilir. Kullanılan eleklerin delik çapları, hedeflenen salça yapısına uygun olarak seçilir. Kaba yapılı bir salça isteniyorsa elek delik çapları büyütülür, ince yapılı bir salça isteniyorsa elek delik çapları küçültülür. Standart salça üretiminde 0,6 – 0,8 mm delik çaplı elekler kullanılır. Elde edilen domates suyu biriktirme tanklarında biriktirilerek, koyulaştırma işleminin yapıldığı evaporatörlere beslenir. Burada kuru madde oranı istenilen değere kadar vakum altında kaynatılarak yükseltilir. Marketlerde satılan normal salçaların kuru madde oranı (Brix) 28/30 değerindedir. Endüstriyel kullanımlarda müşteri isteğine bağlı olarak bu değer düşük ya da yüksek olarak da ayarlanabilmektedir. Son yıllarda koyu kıvamlı olarak marketlerde de salça satılmaya başlanmış olup, bunların kuru madde oranları 36/38 Brix’lere kadar olabilmektedir.

 

Evaporasyon işleminden sonra elde edilen salçaların paketlenme işlemi yapılır. Normal ev tüketimine yönelik olarak üretilen teneke kutu ve cam kavanozlar pastörizasyon işleminden sonra (92 – 96 ° C) sıcak olarak doldurulup, hermetikli olarak kapatılır. Daha sonra açık tünel şeklinde pastörizasyon ve soğutma tünellerinden geçirilerek son pastörizasyon ve soğutması gerçekleştirilen salçalar paketlenerek, depoya teslimatı yapılır. Sipariş durumlarına göre depodan sevkiyatlar gerçekleştirilir.

 

Endüstriyel üretim için aseptik dolum teknolojisi vardır. Bu teknikle üretim için salça 110 – 112 ° C ‘ye kadar ısıtılıp sterilizasyonu gerçekleştirilmekte ve daha sonra 30 – 35 ° C’ye kadar soğutulup aseptik torbalara doldurulmaktadır. Aseptik üretimler, 220 – 250 kg’lık variller veya 1.300 – 1.400 kg’lık özel kafes ambalajlar olabilmektedir.

 

2. Sebze Konserveleri :
Hasat sonrası işletmeye getirilen sebzeler, öncelikle ayıklama, taneleme, kesme-boyutlama vb. işlemlerinden geçirilir. Bu işlemler tamamlandıktan sonra sebzenin özelliğine göre 85 – 95 ° C arasında sıcaklıkta 3 – 5 dk. haşlanıp, ardından soğutma tamburlarında soğutulur. Daha sonra son ayıklaması gerçekleştirilip, dolum işlemi yapılır. Dolum aşamasında önce kutu veya kavanoza sebze doldurulup, üzerine sıcak salamura (tuzlu su) doldurulur ve kapakları kapatılır. Daha sonra otoklav adı verilen basınçlı kaplarda sebzenin özelliğine göre 110 – 121 °C sıcaklıkta 15 – 30 dk. arasında sterilize edildikten sonra, soğutması gerçekleştirilir. Soğutması gerçekleştirilen konserveler paketlenerek, depoya teslimatı yapılır. Sipariş durumlarına göre depodan sevkiyatlar gerçekleştirilir.

 

3.Haşlanmış ürünler :
Haşlanmış ürünler de konserve işleme teknolojisiyle çok benzerdir. Kuru bakliyatlar, proses başlangıcında belirli süre su içinde bekletilerek ön şişirme işlemi gerçekleştirilir. Daha sonra bakliyat çeşidine göre 90 – 95 ° C arasında sıcaklıkta 5 – 10 dk. haşlanıp, ardından soğutma tamburlarında soğutulur. Daha sonra son ayıklaması gerçekleştirilip, dolum işlemi yapılır. Dolum aşamasında önce kutu veya kavanoza bakliyatlar doldurulup, üzerine sıcak salamura (tuzlu su) doldurulur ve kapakları kapatılır. Daha sonra otoklav adı verilen basınçlı kaplarda bakliyatların özelliğine göre 110 – 121 °C sıcaklıkta 20 – 30 dk. arasında sterilize edildikten sonra, soğutması gerçekleştirilir. Daha sonra soğutması gerçekleştirilen haşlanmış ürünler paketlenerek, depoya teslimatı yapılır. Sipariş durumlarına göre depodan sevkiyatlar gerçekleştirilir. Bu tür ürünler yemek yapılmaya hazır ürün olması nedeniyle mutfak işlerini kolaylaştırdığından gün geçtikçe daha fazla talep alınmaktadır.

 

4. Hazır yemekler :
Hazır yemek üretimi de sebze ve haşlanmış ürün teknolojisiyle benzer bir teknolojidir. Burada özellikle barbunya pilaki, fasulye pilaki ve yaprak sarma pazarda talep görmektedir. Barbunya pilaki üretiminde, kuru barbunyalar proses başlangıcında belirli süre su içinde bekletilerek ön şişirme işlemi gerçekleştirilir. Daha sonra 90 – 95 ° C arasında sıcaklıkta 10 – 12 dk. haşlanıp, ardından soğutma tamburlarında soğutulur. Daha sonra son ayıklaması gerçekleştirilip, domates ve kavrulmuş soğan ile karıştırılıp, dolum işlemi yapılır. Dolum aşamasında önce kutuya barbunya, daha sonra özel sosu ve bitkisel sıvı yağ doldurulur ve kapakları kapatılır. Daha sonra otoklav adı verilen basınçlı kaplarda 120 – 125 °C sıcaklıkta 20 – 30 dk. arasında sterilize edildikten sonra, soğutması gerçekleştirilir. Daha sonra soğutması gerçekleştirilen barbunya pilakiler paketlenerek, depoya teslimatı yapılır. Sipariş durumlarına göre depodan sevkiyatlar gerçekleştirilir. Fasulye pilaki de aynı şekilde üretilir. Yaprak sarma üretiminde öncelikle pirinç, soğan ve doğal baharatlar ile iç hazırlanır ve hazırlanan bu iç, haşlanmış yapraklara sarılmaktadır. Yaprak sarma üretimi bu açıdan emek yoğun bir üretimdir. Hazırlanan yaprak sarmalar kutular içine yerleştirilip, üzerine sıcak salamura (tuzlu su) ve bitkisel sıvı yağ doldurulur ve kapakları kapatılır. Daha sonra otoklav adı verilen basınçlı kaplarda 120 – 125 °C sıcaklıkta 20 – 30 dk. arasında sterilize edildikten sonra, soğutması gerçekleştirilir. Daha sonra soğutması gerçekleştirilen yaprak sarmalar paketlenerek, depoya teslimatı yapılır. Sipariş durumlarına göre depodan sevkiyatlar gerçekleştirilir.

 

5. Reçel :
Reçel üretimleri için taze, donmuş veya kuru meyve kullanılmaktadır. Maliyet açısından her zaman tazeden çalışılması daha avantajlı olmasına karşın, hasat mevsiminin yetersizliği nedeniyle bir miktar üretimin donmuş veya kuru meyve kullanılarak yapılması zorunludur. Tazeden üretim aşamasında, hasadı yapılan meyveler işletmeye geldikten sonra, çeşidine göre ayıklama, kabuk soyma, çekirdek çıkarma, bölme/parçalama işlemlerine tabi tutulur. Donmuş hammadde kullanılması durumunda bu aşamalar daha önceden yapılmaktadır. Kuru meyve kullanılması durumunda meyveler önce su içerisinde bekletilip; ardından ayıklama, kesme vs. işlemleri yapılır. Daha sonra vakum altında çalışan özel makinelerde şeker, glikoz ve meyve karıştırılarak, koyulaştırılmaktadır. Operasyonun son aşamasında vakum kaldırılıp, sıcaklık 90 – 95 ° C ‘ye kadar yükseltilmektedir. Reçel üretiminde şeker ve glikoz mutlaka beraberce kullanılmalıdır. Aksi takdirde zaman içerisinde şekerlenme adı verilen kristalleşme problemi yaşanabilmektedir.

 

6. Turşu :
Turşular fermente ya da pastörize tipi olmak üzere iki tiptir. Pastörize turşularda hammadde ayıklama ve ön hazırlık sonrasında kavanozlara doldurulmakta ve daha sonra tuz ve sirke içeren salamura kısmı doldurulmaktadır. Bu turşular daha sonra pastörize tünellerinden geçirilip, soğutulmaktadır. Daha sonra soğutması gerçekleştirilen turşular paketlenerek, depoya teslimatı yapılır. Sipariş durumlarına göre depodan sevkiyatlar gerçekleştirilir. Fermente turşularda ise, ön hazırlık ve ayıklama sonrasında hammaddeler büyük bidon veya tanklara alınarak, evlerimizde yaptığımız turşularda olduğu gibi öncelikle fermantasyonu tamamlanmaktadır. Fermantasyonu tamamlanan turşular, kavanozlara doldurulup, üzerlerine yeni salamura konulup, pastörize edilmekte ve sonrasında soğutulmaktadır. . Daha sonra soğutması gerçekleştirilen turşular paketlenerek, depoya teslimatı yapılır. Sipariş durumlarına göre depodan sevkiyatlar gerçekleştirilir.

 

7. Domates Suyu :
Domates türevi ürünler içerdiği likopen renk maddesi nedeniyle kansere karşı vücut direncini arttırdığı kanıtlanmış ürünlerdir. Özellikle ekonomik olarak gelişmiş toplumlarda domates suyu tüketimi çok yüksektir. Ülkemizde de domates suyu tüketiminin arttırılması gereklidir. Domates suyu üretimi, salça kullanılarak yapılmaktadır. Bu amaçla üretilen özel salçaların kullanılması gerekmektedir. Domates suyu üretiminde kullanılacak salçanın akıcılığının yüksek olması, parlak bir kırmızı renkte olması gereklidir. Domates suyu içecek olarak kullanılır. Ayrıca bu üründen domates çorba ya da fırın yemeklerine sos yapımında kullanılabilir.

 

8. Ketçap :
Belirli bir formülasyona göre salça, şeker, tuz, sirke ve özel baharatlar karıştırılarak hazırlanır. Daha sonrasında 95 – 105 ° C aralığında pastörize edilip, 70 – 80 ° C ‘ye kadar soğutulur ve sırasıyla deaerasyon – homojenizasyon aşamalarından geçirilir. Hazırlıkları yapılan ketçap istenilen ambalajlara doldurulup, soğutulur. Sonrasında etiketleme, ambalajlama aşamaları tamamlanarak sevkiyata hazır halde depoya sevk edilir.

 

9. Mayonez :
Mayonez üretiminde Ayçiçek yağı, pastörize sıvı yumurta, şeker, tuz, sirke ve özel baharatlar kullanılır. Vakum altında çalışan özel mikserlerde homojenizasyonla emülsiyon oluşturulur ve herhangi bir ısıl işlem uygulanmadan istenilen ambalajlara doldurulur. Sonrasında etiketleme, ambalajlama aşamaları tamamlanarak sevkiyata hazır halde depoya sevk edilir.

FİRMA HAKKINDA YORUM YAP

FİRMA HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.