HABER DETAYI

Mart 1, 2022 5:41 am

TABADER ‘’Türk Firmaları Sektörde Global Bir Aktör Oldu’’

TABADER ‘’Türk Firmaları Sektörde Global Bir Aktör Oldu’’

Türkiye’de sektörünün en önemli sivil toplum kuruluşu olan Tahıl ve Bakliyat İşleme Teknolojileri, Depolama ve Analiz Sistemleri Derneği (TABADER), 10-12 Mart’ta İstanbul’da düzenleyeceği üç büyük uluslararası organizasyonla, tüm dünyayı yeni teknolojiler ve sistemlerle tanıştırarak, sektörü bir üst noktaya taşıyacak.  Tahıl ve bakliyat işleme ve depolama teknolojileri ile analiz sistemleri alanında faaliyet gösteren firmaların, yurtiçinde ve yurtdışındaki hedeflerine ulaşmak için öncülük etmek amacıyla kurulan TABADER, 10-12 Mart tarihleri arasında İstanbul’da üç önemli uluslar arası organizasyonu hayata geçirecek. TABADER tarafından gerçekleştirilecek ve sektöre yeni bir soluk getirecek olan ‘’2. Uluslar arası Tahıl, Bakliyat ve Yem Zirvesi’’, ‘’3. Uluslar arası Duayenler Ödül Töreni’’ ile ‘’4. Uluslar arası Sertifikalı Değirmencilik Eğitimi’’ etkinlikleriyle, sektörü tüm dünyada temsil eden kurum, kuruluş ve birlikler, İstanbul’da bir araya gelecek.

 

‘’TÜRKİYE CİDDİ BİR KNOW-HOW GÜCÜNE SAHİP’’

Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan TABADER Yönetim Kurulu Başkanı Prof.Dr. Mustafa Bayram, TABADER’in amacının sektörlerini çok daha ileri noktalara taşımak olduğunu belirterek, ‘’Türkiye tahıl ve bakliyat işleme teknolojileri ve depolama sistemlerinde ciddi bir teknoloji know-how’ına sahip. Bu çok fazla bilinmeyen önemli bir özelliğimiz. Bundan sonra Türk firmalarının isimleri global ölçekte çok daha fazla duyulacak. Türkiye sektörde önemli bir makine ve teknoloji üreticisidir ve ürettiği teknolojiyi ihraç etmektedir. Büyüyen firmalarımız artık yurtdışında rakip firmaları satın alarak, global bir aktör olmuşlardır. Bu sektörlerde adeta lider olan Türkiye, bundan sonraki süreçte AR-GE ve özellikle nitelikli insan gücüne yatırım yaparak, çıtayı çok daha üst noktalara taşıyacak güce sahiptir’’ dedi.

 

‘’TÜRK FİRMALARI SEKTÖRDE GLOBAL BİR AKTÖR OLDU’’

Türkiye tahıl ve bakliyat işleme teknolojileri ve depolama sistemlerinde ciddi bir teknoloji know-how’ına sahip olduğunu da vurgulayan TABADER Başkanı Prof. Dr. Bayram, ‘’Sektörün bu özelliği pek bilinmez ama Türkiye sektörde önemli bir makine ve teknoloji üreticisidir. Ürettiğimiz teknolojiyi tüm dünyaya ihraç ediyoruz. Her geçen gün daha da büyüyen firmalarımız, yurtdışında firmalar satın alarak, global bir aktör olma yolunda ilerliyor. Bu sektör de lider olan Türkiye, bundan sonraki süreçte AR-GE’ye ve özellikle nitelikli insan gücüne yatırım yaparak çok daha ileri noktalara ulaşacak güçte. Aynı zamanda devlet desteklerinin de kullanılmaya başlaması özel önem taşımakta. Türkiye, ayrıca   sektörlerde lojistik üstünlüğü olan bir ülke. Ciddi kapasitelere sahip işleme tesislerimiz bulunmakta. Bundan sonraki süreçte sürdürebilirlik, hammadde ve norm/standart belirleme noktasında daha fazla atılımlar yapılacağına inanıyoruz’’ dedi.

 

DÜNYA TAHIL VE BAKLİYAT İŞLEME TEKNOLOJİLERİ İSTANBUL’DA KONUŞULACAK

Devlet desteklerinin de bu alandaki firmalar tarafından kullanılmaya başlamasının özel bir öneme sahip olduğunu dile getiren TABADER Başkanı Prof. Dr. Bayram, ‘’Türkiye bu sektörlerde lojistik üstünlüğü olan bir ülkedir ve ciddi kapasiteye sahip işleme tesisleri bulunmaktadır. Bundan sonraki süreçte sürdürebilirlik, hammadde ve norm/standart belirleme noktasında atılımlar yapması da gerekmektedir’’ şeklinde konuştu.

 

TÜRKİYE TEKNOLOJİSİYLE BİR ÜRETİM ÜSSÜ OLACAK

Dünyada 2030’da proteine olan talebin yüzde 70 daha fazla olmasının beklendiğini ve bu çerçevede tahıl ve bakliyat taleplerinin de ciddi bir artış göstereceğini ifade eden TABADER Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bayram, ‘’İşlemeye paralel olarak gelişen teknoloji, yeni fonksiyonel gıdaların da ortaya çıkmasına sebep olmakta. Özellikle ülkeler için stratejik gıda olarak kabul edilen tahıl ve bakliyat konusunda ülkemizde de lisanslı depoculuk ve elektronik emtia borsaları açıldı. Bu Türkiye için büyük bir atılım projeksiyonu çizmekte. Ürün kayıplarının azaltılması, sağlıklı depolanması ve rekabet şartlarının oluşabilmesi için ciddi bir yatırım ve sistem durumunda’’ dedi.

HABERE YORUM YAP

HABERE YAPILAN YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.