Neden Aliağa Organize Sanayi Bölgesi?
KONUM VE LOJİSTİK
İzmir ili, Aliağa ilçesinde yer alan ALOSBİ, konum itibariyle stratejik ve lojistik bir öneme sahiptir.
1960 yılında 2.800 nüfuslu bir balıkçı kasabası olan Aliağa, 1961 yılında Demir çelik, Petrokimya ve Rafineri gibi lokomotif sektörlerde ülkenin Ağır Sanayi Bölgesi olarak kabul edilmiştir. 1970’den itibaren PETKİM ve TÜPRAŞ’ın kurulması ile ekonomisi sanayiye dayalı hale gelen Aliağa’nın nüfusu bugün 80.000‘e ulaşmıştır. Hatta gündüz nüfusu 90.000’in üzerinde seyretmektedir. Son 3 yılda, toplam 3 Milyar $’ın üzerinde ihracat gerçekleştirilen Aliağa’da bu rakamı sağlayan ana sektörler, kimya, rafine edilmiş petrol ürünleri, plastik, kauçuk ve metal sanayidir. Bu güçlü yapı, Devlet Planlama Teşkilatı tarafından yapılan “İlçelerin Sosyo-ekonomik Gelişmişlik Sıralaması” raporunda yaklaşık 900 ilçe içerisinde Aliağa’nın 5. sırada yer almasını sağlamıştır.
Türkiye’nin sahip olduğu 8.000 km. sahil şeridi içerisinde sanayi; Aliağa, Gebze, Gölcük ve İskenderun olmak üzere 4 noktadan deniz yoluyla dünyaya açılmaktadır. Sanayi ve liman şehri olmasından kaynaklı bu konum avantajıyla Aliağa limanlarında, 2013 yılında 40 milyon ton yük elleçlemesi yapılmış, bu rakam Türkiye toplamında yapılan 385 milyon ton yük elleçlemesi içerisinde, İzmit, BOTAŞ ve Ambarlı limanlarının ardından Aliağa Limanlarını dördüncü sıraya yerleştirmiştir.
İşte ALOSBİ, bu dev organizasyonun içerisindeki en önemli çarklardan bir tanesi olarak yer almakta, stratejik öneminin yanı sıra; Aliağa Limanları, İzmir-Çanakkale Otoyolu ve İzmir-Bandırma Demiryolunun kesişim noktasında yer alan bir lojistik merkez kimliğiyle ön plana çıkmaktadır.